Dieta przy nadciśnieniu
- 452 Views
- Redaktor alterneo.pl
- 5 marca 2019
- Vademecum wiedzy o diecie
W przypadku nadciśnienia bardzo ważne jest systematyczne zażywanie leków, ale także i właściwa dieta. Osoby z nadciśnieniem powinny uwzględnić w swoich posiłkach produkty, które są źródłem błonnika. W przypadku osób z nadciśnieniem obecność błonnika w pożywieniu jest konieczna, gdyż pomaga on utrzymać prawidłową wagę. Jedną z przyczyn nadciśnienia jest właśnie nadwaga. Źródłem błonnika mogą być warzywa liściaste, warzywa strączkowe i produkty zbożowe z pełnego przemiału.
Dieta osób z nadciśnieniem powinna zawierać także produkty zawierające potas. Potas kryje się także w liściastych warzywach, a oprócz nich w owocach.
Bardzo ważne jest także, aby organizm otrzymywał nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają zachowaniu prawidłowego ciśnienia. Organizm otrzyma nienasycone kwasy tłuszczowe, kiedy w diecie znajdą się tłuste ryby morskie i oleje roślinne. Niezbędne jest uzupełnienie diety o chudy nabiał i warzywa strączkowe. Taka dieta pomoże nam zachować odpowiednią wagę i zmniejszy ryzyko nadciśnienia.

- 17 kwietnia 2022
Dieta na kłopoty ze zdrowiem
- 9 marca 2022
Najskuteczniejszy wariant diety
- 5 lutego 2022
Mity o dietach
- 8 stycznia 2022
Dieta na kłopoty ze zdrowiem
Najskuteczniejszy wariant diety
Mity o dietach
Dieta cbl – najlepsza dieta pod słońcem?
Suplementy diety ranking
Dieta na masę najlepsze
Dieta oczyszczająca na wiosnę
Liczenie kalorii – tylko w wybranych dietach