Dieta przy nadciśnieniu
- 210 Views
- Redaktor alterneo.pl
- 5 marca 2019
- Vademecum wiedzy o diecie
W przypadku nadciśnienia bardzo ważne jest systematyczne zażywanie leków, ale także i właściwa dieta. Osoby z nadciśnieniem powinny uwzględnić w swoich posiłkach produkty, które są źródłem błonnika. W przypadku osób z nadciśnieniem obecność błonnika w pożywieniu jest konieczna, gdyż pomaga on utrzymać prawidłową wagę. Jedną z przyczyn nadciśnienia jest właśnie nadwaga. Źródłem błonnika mogą być warzywa liściaste, warzywa strączkowe i produkty zbożowe z pełnego przemiału.
Dieta osób z nadciśnieniem powinna zawierać także produkty zawierające potas. Potas kryje się także w liściastych warzywach, a oprócz nich w owocach.
Bardzo ważne jest także, aby organizm otrzymywał nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają zachowaniu prawidłowego ciśnienia. Organizm otrzyma nienasycone kwasy tłuszczowe, kiedy w diecie znajdą się tłuste ryby morskie i oleje roślinne. Niezbędne jest uzupełnienie diety o chudy nabiał i warzywa strączkowe. Taka dieta pomoże nam zachować odpowiednią wagę i zmniejszy ryzyko nadciśnienia.

- 11 stycznia 2021
Zdrowe produkty podczas odchudzania
- 9 października 2020
Czarny ryż – czym jest ?
- 7 sierpnia 2020
Dieta na mięśnie jaka najlepsza
- 24 czerwca 2020
Zdrowe produkty podczas odchudzania
Czarny ryż – czym jest ?
Dieta na mięśnie jaka najlepsza
Dieta i ćwiczenia klucz do urody i zdrowia
ZMA dla sportowców opinie
Rybna dieta dla każdego
Berberyna czym jest ?
Co należy jeść przed i po treningu ?