Dieta zapobiegająca chorobie wieńcowej
- 203 Views
- Redaktor alterneo.pl
- 26 maja 2019
- Vademecum wiedzy o diecie
Leczenie choroby wieńcowej będzie o wiele bardziej skuteczne, jeżeli zostanie podparte zdrowymi nawykami żywieniowymi. W leczeniu, ale też i w profilaktyce choroby wieńcowej, bardzo istotne jest ograniczenie w codziennych posiłkach tłuszczy zwierzęcych. Należy więc zastąpić masło miękką margaryną i używać olejów roślinnych. Każdy posiłek powinien składać się z porcji warzyw i owoców.
Dobre kwasy tłuszczowe, czyli kwasy nienasycone obecne w oleju lnianym zapobiegają i leczą chorobę wieńcową. Warto zadbać, aby na talerzu jak najczęściej gościła czerwona papryka- źródło antyoksydantów. Obecne w papryce antyoksydanty zapobiegają zatykaniu naczyń krwionośnych.
Dieta przy chorobie wieńcowej powinna zawierać także produkty, które zawierają pozytywnie wpływający na krzepliwość krwi magnez. Im więcej w diecie kaszy gryczanej, płatków owsianych, soi, tym ryzyko zawału mniejsze. Należy unikać także picia piwa (główny winowajca groźnej otyłości typu brzusznego), można za to od czasu do czasu wypić lampkę czerwonego wina.

- 11 stycznia 2021
Zdrowe produkty podczas odchudzania
- 9 października 2020
Czarny ryż – czym jest ?
- 7 sierpnia 2020
Dieta na mięśnie jaka najlepsza
- 24 czerwca 2020
Zdrowe produkty podczas odchudzania
Czarny ryż – czym jest ?
Dieta na mięśnie jaka najlepsza
Dieta i ćwiczenia klucz do urody i zdrowia
ZMA dla sportowców opinie
Rybna dieta dla każdego
Berberyna czym jest ?
Co należy jeść przed i po treningu ?